Aequilibrium 2.0

Datum/tijd: zaterdag 1 juni  17:00 – 18:00 uur

Locatie: Theater De Generator

Tickets: Je hebt de keuze uit een dagkaart voor de vrijdag of de zaterdag. Daarmee heb je toegang tot alle voorstellingen op die dag. Ook is er een Passe-partout waarmee je toegang hebt tot alle voorstellingen op beide dagen.

Performers: Fazle Shairmahomed & Taskien Khudabux

Geluid (live): Ji Youn Kang

Lengte: ongeveer 30 minutes

Ritueel voor dekolonisatie

Voorouders die contractarbeid hebben overleefd, geleden hebben, gestraft zijn en misbruikt werden, zijn vermoord, maar ook in opstand kwamen tegen de onderdrukking en dehumanisering. We spreken hier over een nogal recente geschiedenis welke consistent wordt gewist uit ons collectieve geheugen en ook wordt stilgezwegen. Dit ritueel is een belichaming van degenen die contractarbeid hebben doorleefd, en voor de zielen die wij hebben verloren aan de zee.

 

Een geschiedenis die zowel mensen verbindt als verdeelt de tot slaaf gemaakten, contractwerkers, en degenen die koloniseerden. In 1863 werden de tot slaaf gemaakten uit Afrika in Suriname vrijheid beloofd, maar stonden nog 10 jaar onder ‘Staatstoezicht’. Precies 10 jaar later, in 1873, arriveert de eerste boot, Lalla Rookh, in Suriname, uit Hindustan a.k.a. Brits-Indië. Praktijken van dehumanisering werden zodoende voortgezet. We zijn wederom in een tijd beland waarin het geluid voor confrontatie over de koloniale geschiedenis groeit, en herinnert worden aan het gif van kolonialisme welke nog maar al teveel doorleeft. En wij voelen nog steeds de noodzaak om onze lichaam en geest te dekoloniseren.

 

Voor dit dekoloniserend ritueel zal Fazle worden begeleid door Taskien Khudabux, met wie hij meerdere koloniale geschiedenissen deelt vanuit een wortel die elkaar vaker is samengekomen in de geschiedenis.

Language no problem, English Performance.