PLASTISCH

Datum & tijd: zondag 27 juni 14:30 & 17:00

Locatie: Podium Zeeheldenbuurtpark, Tasmanstraat, Leiden

Tickets: €5,00

Dans en choreografie| Rosa Allessie | Éryn Nieuwint | Dieuwertje Spek | Tessa Wouters

Choreografisch advies|  Lenna Schouten

Muziek| Enrico Meijer

Kostuums| Wobine Bosch

 

Duur | 30 minuten

Een krachtige dansvoorstelling vol glanzende beelden over onze paradoxale verhouding met plastic

Plastic heeft de mensheid veel gebracht. Het is praktisch, stevig, betrouwbaar en goedkoop. Maar: plastic vergaat niet. Het grootste gedeelte van onze plastic gebruiksvoorwerpen kan niet worden gerecycled en eindigt ergens als zwerfafval in de natuur, op stranden of in de oceaan als plastic soep. Dit fantastische product verstikt de wereld, letterlijk en figuurlijk. Het verlangen naar comfort stuurt ons continu naar het gebruik van eenmalige producten. Plastic is de katalysator van onze ’wegwerpmaatschappij’.

 

Ook de maakbaarheid van het leven wordt gesymboliseerd door plastic. Het schoonheidsideaal van nu is ‘plastic fantastic’. We willen onze jeugdigheid conserveren; alsmaar slanker, strakker of jonger. Plastische chirurgie, fillers, botox, het wordt allemaal steeds normaler en bereikbaarder voor iedereen. We willen lijken op de filters van Instagram. Beetje bij beetje zijn we onszelf aan het plastificeren.

 

Plastic is nuttig en vernietigend, mooi en lelijk tegelijkertijd. In PLASTISCH belichamen vier dansers de levensloop en tegenstrijdige eigenschappen van plastic in een poging te ontrafelen waar de grenzen van het succes liggen. In hoeverre is alles maakbaar, kneedbaar, stuurbaar en tegen welke prijs? Wie of wat bepaalt wanneer het ‘tot hier en niet verder’ is?

 

DansBlok
DansBlok, bestaande uit Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, Dieuwertje Spek en Tessa Wouters, is hét professionele danscollectief van Leiden. We maken dansvoorstellingen en dansfilms waarbij we inspiratie halen uit actuele, maatschappelijke thema’s die ons fascineren en de noodzaak oproepen om te reageren. Herkenbare situaties en emoties vertalen we naar fysieke, dynamische choreografieën. We maken gelaagde, schurende en intuïtieve voorstellingen.
PLASTISCH is een co-productie met Theater Ins Blau en gaat op 27 juni in première op Festival van het Andere Theater (FAT). Najaar 2021 wordt PLASTISCH vertaald naar een film.

Language no problem, English Performance.

Credits: Lisa Ball