Datum & tijd: zondag 27 juni 19:30
Locatie: Theater De Generator, Middelstegracht 36, Leiden
Tickets: €10,00
Productie | ICK Dans Amsterdam
Concept/choreografie/productie | Christian Guerematchi
Muziek/geluid | Shishani
Tekst/Dramaturgie | Gita Hacham
Duur | 60 minuten
De danssolo NAM – Non Aligned Movement is een zoektocht naar de zwarte Europese identiteit en de codes van het zwarte lichaam. Choreograaf Christian Guerematchi en muzikante Shishani Vranckx hebben beide wortels in zowel Europa als Afrika. Ze laten zich voeden door hun eigen achtergrond en de stemmen en bewegingen van de Afrikaanse diaspora en gaan ze in NAM Non Aligned Movement op een epische afro-futuristische reis naar de Balkan.
Generaties lang worden culturele codes systematisch onderdrukt en om dit tegen te gaan heeft een volk gecodeerde informatie in capsules verstopt. De capsules zijn verspreid door tijd en ruimte. Om de zoveel tijd moet iemand een symbolisch ritueel doen om de boodschap weer te laten vrijkomen.
NAM – Non Aligned Movement is het eerste gedeelte van het bredere bewegings- en stemonderzoek Epistemologies of The Body, waarin de klemtoon ligt op verhalen over het zwarte lichaam. De titel NAM Non Aligned Movement is geïnspireerd op de beweging van ‘niet gebonden landen’ uit de jaren ‘60 die een rol gespeeld hebben in de onafhankelijkheidsstrijden van zogenaamde derdewereldlanden. Josip Broz Tito, de president van Joegoslavië was één van de oprichters van deze beweging. Een belangrijke inspiratiebron is het boek Tito in Africa – Pictures of Solidarity. Daarin worden Tito’s pogingen voor de dekolonisatie van de wereld beschreven. —
Christian Guerematchi groeide op in Slovenië, waar hij zijn balletopleiding voltooide en lid werd van het Sloveense Nationale Ballet. In 2006 kwam hij naar Nederland waar hij werkte met choreografen als Stephen Shropshire, Emio Greco | Pieter C. Scholten en Nicole Beutler. Hij combineert zijn danscarrière met het maken van eigen werk.
Shishani is vocalist, gitarist en songwriter met roots in Namibie & Belgie, maar groeide voornamelijk op in Nederland. In haar werk brengt ze deze werelden samen. Ze heeft verscheidene prijzen gewonnen voor haar werk in het binnen- en buitenland en tourt internationaal. Met haar kwartet Namibian Tales onderzocht ze muzikale tradities van de San mensen in de Kalahari woestijn in samenwerking met UNESCO.
Language no problem, English Performance.
Credits: Alwin Poiana