Katja Heitmann – For iTernity

Datum/tijd: vrijdag 31 mei 22.00-00.00 uur / zaterdag 1 juni 22.00-00.00 uur

Locatie: Rembrandtpark

Ticket: deze voorstelling is gratis te bezoeken

Requiem for an eternal dying swan

 

For iTernity is een audio-visuele installatie gebaseerd op de beroemde balletsolo ‘De Stervende Zwaan’. De zwaan is ge-upload in ‘the cloud’ waar ze overal tegelijkertijd is en voor altijd door-danst. Of… sterft ze voor eeuwig? Je kunt de zwaan alleen zien via een scherm. Dat krijg je bij de ingang van de installatie. In je eentje zie je een fractie, samen met de andere bezoekers kun je misschien het grotere plaatje zien. For iTernity is geïnspireerd door het ontstaan van de virtuele wereld. We kunnen nu overal tegelijkertijd zijn via het internet. Onze profielfoto’s worden nooit ouder. We zijn – eindelijk – onsterfelijk geworden. Maar we hebben een scherm nodig om zichtbaar te zijn.

 

De muziek die je hoort is Mozarts ‘Requiem’, maar dan  gezongen door de Californische youtube-vlogger Trisha Paytas. Trisha is al eens overleden op wikipedia. Nu zingt Trisha – zonder dat ze het weet – haar eigen requiem. Choreografe Katja Heitmann opereert op het snijvlak tussen beeldende kunst, performance en installatie. In haar werk onderzoekt zij wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. In 2016 won Katja de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

 

Credits
Concept & choreografie: Katja Heitmann
Concept & muziek: Sander van der Schaaf
Performance: Celine Werkhoven
Co-productie: DansBrabant
Tot stand gekomen dankzij PLAN Noord Brabant en het Fonds Podiumkunsten.

 

Biografie
Katja Heitmann (1987, Hamburg) opereert op het snijvlak tussen dans en beeldende kunst, performance en installatie. In haar werk onderzoekt zij wat de mens beweegt in het huidige tijdsgewricht. In 2016 won Katja de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Het choreografisch werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid. Haar radicaal-minimalistische en hyper-vormgegeven beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten. Een spanningsveld dat telkens opnieuw in haar werk naar voren komt.

For this performance English language is no problem.

Artiest: Katja Heitmann
Genre: Performance, beeldende kunst, installatie, dans, multidisciplinair, anders
Duur: Tot in eeuwigheid