Building Conversation: Onmogelijk gesprek

Datum/tijd: zaterdag 1 juni 15:00 – 19:00 uur

Locatie: Verzamelen bij Theater Ins Blau

Ticket: Je hebt de keuze uit een dagkaart voor de vrijdag of de zaterdag. Daarmee heb je toegang tot alle voorstellingen op die dag. Ook is er een Passe-partout waarmee je toegang hebt tot alle voorstellingen op beide dagen.

 

Performance: Third Space

Het (O)nmogelijk gesprek is geïnspireerd op de praktijk van de Jezuïeten die (net als wij) ondervonden dat over God spreken vanuit persoonlijk perspectief heel erg ingewikkeld is. Ze ontwikkelden een gespreksvorm waarbij je schrijft en voorleest voordat je spreekt. Een vorm die het voor hen wel mogelijk maakte het gesprek met elkaar aan te gaan.

 

Wij voeren dit gesprek uit met betrekking tot thema’s als God, geld en macht; abstracte thema’s die snel leiden tot zeer afstandelijk spreken. Mensen worden bij aanvang gevraagd te schrijven over een persoonlijke ervaring met betrekking tot het onderwerp dat ze willen bespreken. De vorm van het (On)mogelijk gesprek zorgt er vervolgens voor dat de verschillende soms tegenstrijdige ervaringen van de deelnemers naast elkaar worden geplaatst en niet tegen elkaar worden uitgespeeld.

 

Hoe te praten vanuit verschillende perspectieven?

 

Dit gesprek is onderdeel van het gesprekkenfestival Building Conversation. Geïnspireerd op een gespreksvorm ontwikkeld door de Jezuïeten voeren we een gesprek over god, geld, seks of macht. Het lijkt algemeen aanvaard dat mensen met verschillende overtuigingen en voorkeuren, niet zomaar kunnen spreken over dergelijke grote onderwerpen. Wij betwisten die onmogelijkheid en doen een poging, tegen beter weten in. Het gesprek begint vanuit persoonlijk perspectief.

 

“Als dochter van een zeer gelovig man loop ik, sprekend over mijn eigen kijk op God, steeds weer aan tegen de grenzen van het onmogelijke. Kan je spreken over je eigen ervaring en luisteren naar de ervaring van een ander wanneer deze ervaringen zo fundamenteel van elkaar verschillen dat ze elkaar lijken uit te sluiten? We moeten het blijven proberen. Als je stopt met spreken, houdt het op.”
– Lotte van den Berg – Third Space

For this performance English language is no problem.

Credit fotograaf: Willem Weemhoff